Kada vaša voljena osoba živi u domu za stare, redovne posete su važan način da ostanete povezani i pokažete koliko vam je stalo. Da bi vaša sledeća poseta bila veliki uspeh, dajemo vam neke predloge prilagođene starijim osobama koje možete obaviti sa nekim u domu za stare ili u staračkom domu.

Zabava u domu za stare i predlozi

Kada vaša voljena osoba živi u domu, porodične posete su važan način da ostanete povezani i pokažete koliko vam je stalo do nje. Provođenje vremena sa vama ulepšaće joj dan, a saznanje kada ćete doći u sledeću posetu, daje joj nešto čemu se može radovati. Nekad porodici i prijateljima može biti neprijatno da ih posete u domu, jer ne znaju šta da rade ili kažu. Imajući na umu neke ideje i donoseći aktivnosti sa sobom, poseta može biti zabavna i pozitivna.

Mnoge od ovih aktivnosti podjednako su dobre i za starije osobe koje su ozbiljno bolesne ili imaju Alchajmerovu bolest ili demenciju. Vaše posete mogu biti neverovatno podržavajuće i značajne, čak i ako ne mogu mnogo da učestvuju ili se kasnije toga ne sećaju - osećaj sreće i zadovoljstva će ostati kod njih.

Pregled starih fotografija ili video zapisa odličan je način da provedete vreme zajedno i ojačate svoju vezu. Nikada ne znate koje priče ili uspomene će vašu voljenu osobu/korisnika nadahnuti da podeli neku staru emociju. Fotografije i uspomene su takođe odličan početak razgovora.

Izlazak može biti poslastica za nekoga ko živi u staračkom domu. Ako im zdravlje dozvoljava, divna stvar za vaše voljene osobe je da ih odvedete gde god žele. Možda će uživati u odlasku na verske službe, u frizerski salon ili u tržni centar.

Ili bi možda uživali u jelu u omiljenim restoranima, na sladoledu, u šetnji muzejom ili parkom ili u slikovitoj vožnji. Takođe ih možete odvesti u posetu prijateljima ili članovima porodice u blizini. Razgovarajte o ovoj ideji sa korisnikom da vidite da li bi ih to zanimalo. Neki stariji će možda želeti da izađu, ali im je potrebna vaša pomoć da biraju kuda će. Gledanje televizije ili filma je nešto što često radimo sa prijateljima i porodicom - zašto to ne biste učinili sa voljenom osobom u domu? To je još jedan način da provedete vreme zajedno bez osećaja pritiska za razgovor.

Ako imate laptop računar ili tablet uređaj, pretplatite se na uslugu gde na zahtev mogu gledati šta god žele. Pitajte ih šta bi voleli da vide - možda postoje stariji filmovi ili emisije, serije koje bi voleli da gledaju ponovo. Ili, možda postoje trenutne emisije za koje znate da bi ih voleli videti. Šta god da gledate, to je odličan način da se opustite i uživate u društvu jedni drugih.

Povezanost sa porodicom

Stariji koji žive u domovima za stare, mogu biti usamljeni jer imaju tako malo kontakta sa porodicom. Iskoristite svoju posetu kao priliku da ih povežete sa sobom, i uverite ih da nisu zaboravljeni.

Da biste ih održali u kontaktu sa članovima porodice, možete povesti posetioce sa sobom - posebno decu, tinejdžere ili nekoga ko bi se mogao osećati previše neprijatno da bi sam došao u posetu. Za članove porodice koji žive daleko, organizujte video ćaskanje ili telefonske pozive kako bi imali priliku da virtuelno posete korisnika/pacijenta u domu.

Kada dovodite decu u posetu, možda biste želeli da donesete zagonetku, ili jednostavnu igru kako bi se zabavili. Zajednička aktivnost pomaže im da se povežu i održava sve u sreći. Druga ideja je da se podstakne malo dete da donese nešto za „pokaži i ispričaj“ kako bi moglo da podeli nešto zbog čega je uzbuđeno. Deljenje video zapisa o dečijim aktivnostima još je jedan zabavan način da provedete vreme zajedno. Mogli bi zajedno u domu, da pogledaju video zapis fudbalske utakmice, školske igre ili nekog drugog događaja.

Deljenje trenutnih fotografija i video zapisa je još jedan način da svoju voljenu osobu držite u toku sa svakodnevnim porodičnim aktivnostima ili putovanjima. Posebno će uživati gledajući video snimke dece, unuka. Možete čak i deliti fejsbuk feedove da biste videli šta članovi porodice rade u poslednje vreme.