Ljudi stariji od 65 godina imaju mnogo veću verovatnoću od srčanog udara, moždanog udara ili razvoja koronarne bolesti srca i srčane insuficijencije. Bolesti srca su takođe glavni uzrok invaliditeta, ograničavajući aktivnost i nagrizajući kvalitet života miliona starijih ljudi.

Srce

Vaše srce je snažan mišić koji pumpa krv u vaše telo. Normalno, zdravo srce odraslog čoveka otprilike je veličine vaše stisnute pesnice. Baš kao što motor pokreće automobil, srce i vaše telo pokreće. Srce ima dve strane, svaka sa gornjom komorom (atrijum) i donjom komorom (komora). Desna strana pumpa krv u pluća da pokupi kiseonik. Leva strana iz pluća prima krv bogatu kiseonikom i pumpa je kroz arterije po celom telu. Električni sistem u srcu kontroliše rad srca (otkucaje srca ili puls) i koordinira kontrakciju gornje i donje komore srca.

Promene koje se dešavaju sa godinama mogu povećati rizik od srčanih bolesti kod osobe. Glavni uzrok srčanih bolesti je nakupljanje masnih naslaga u zidovima arterija tokom mnogih godina. Dobra vest je da postoje stvari koje možete učiniti da biste odložili, smanjili ili eventualno izbegli ili preokrenuli rizik. Visok krvni pritisak i drugi faktori rizika, uključujući starost, povećavaju rizik od razvoja ateroskleroze. Budući da postoji nekoliko modifikovanih faktora rizika za aterosklerozu, to nije nužno normalan deo starenja. Plak se nakuplja unutar zidova vaših arterija i vremenom stvrdnjava i sužava vaše arterije, što ograničava protok krvi bogate kiseonikom u vaše organe i druge delove tela. Kiseonik i hranljive materije dovode se do srčanog mišića kroz koronarne arterije.

Bolesti srca se razvijaju kada se plak nakuplja u koronarnim arterijama, smanjujući protok krvi u srčanom mišiću. Vremenom srčani mišić može oslabiti i / ili oštetiti se, što rezultira zatajenjem srca. Starenje može prouzrokovati promene u srcu i krvnim sudovima. Na primer, kako starete, vaše srce ne može kucati tako brzo tokom fizičke aktivnosti ili stresa kao kad ste bili mlađi. Međutim, broj otkucaja srca u minute u mirovanju se ne menja značajno sa normalnim starenjem.

Srce je dvofazna mišićna pumpa koja svojim ritmičkim kontrakcijama prima krv iz vena, i potiskuje je u arterije. Na taj način srce omogućava stalni protok krvi kroz cirkulacioni sistem i normalnu razmenu materija u tkivima. Fiziološkimehanizmi regulišu srčani ritam i na taj način prilagođavaju njegov rad (upumpavanje krvi u cirkulaciju), trenutnim potrebama organizma.