Vreme oporavka nakon moždanog udara je različito za sve - može potrajati nedeljama, mesecima ili čak godinama. Neki ljudi se potpuno oporave, ali drugi imaju dugotrajne ili doživotne invalidnosti.

Moždani udar u domu za stare

Dom za stare Milidom LUX Beograd je mesto gde možete živeti uz kvalitetnu negu medicinskog osoblja 24 sata dnevno. Dom za stare vam pruža negu, usluge i rehabilitaciju nakon moždanog udara. Rehabilitacija moždanog udara može biti duga i složena, dok se pacijenti bore sa pokretljivošću i kognitivnim izazovima. Nega u domu smanjuje anksioznost i omogućava pacijentima da se usredsrede na oporavak.

Nakon što je preživela moždani udar, vaša voljena osoba ima drugačiji skup prioriteta nege. Možda su vam mama ili tata izgubili pokretljivost nakon delimične paralize, a potreba za vašom pomoći je značajno porasla. Ali nakon moždanog udara, potrebna je intenzivnija podrška i rehabilitacija.

Moždani udar

U zdravom mozgu protok krvi dovodi kiseonik do ćelija. Ali tokom moždanog udara dotok krvi u mozak privremeno se prekida. Zatvaranje uzrokuje smrt vitalnih moždanih ćelija. Oštećenje mozga dovodi do gubitka kontrole nad memorijom i pokretima mišića. Budite spremni da pružite opsežnu negu za svoju voljenu osobu koja se oporavlja. Rehabilitacija predstavlja dobru komunikaciju pacijenta i medicinskog osoblja u domu. Nega nakon moždanog udara može brzo postati mnogo teža nego što mislite.

Preživelom nakon moždanog udara možda će trebati pomoć u svakodnevnim aktivnostima: tuširanju, oblačenju, jelu, pauzama u kupatilu, osnovnoj komunikaciji. On ili ona brzo postaju potpuno zavisni od vas. U međuvremenu, koliko god to bilo teško, morate biti spremni (ako vaša starija voljena osoba ostane trajno oštećena) da obezbedite dom za stare. Zbog fizičkih promena koje se javljaju u mozgu nakon moždanog udara, preživeli mogu doživeti povećan nivo anksioznosti, besa i depresije. Možda nećete biti sposobni da se nosite sa intenzivnim negativnim emocijama koje pogađaju osobu koja je preživela moždani udar, čineći ionako težak zadatak mnogo težim. Oporavak za preživelog od moždanog udara je doživotni proces zato je potrebna kvalitetna nega.

Rehabilitacija može uključivati rad sa govornim, fizičkim i radnim terapeutima. Logopedska terapija pomaže ljudima koji imaju problema sa izgovorom ili razumevanjem govora. Fizikalna terapija koristi vežbe koje će vam pomoći da naučite veštine kretanja i koordinacije koje ste možda izgubili zbog moždanog udara. Radna terapija se fokusira na poboljšanje svakodnevnih aktivnosti, poput jela, pića, oblačenja, kupanja, čitanja i pisanja. Terapija i lekovi mogu pomoći kod depresije ili drugih stanja mentalnog zdravlja nakon moždanog udara. Podrška porodice prijatelja, medicinskog osoblja takođe može pomoći u ublažavanju straha i anksioznosti nakon moždanog udara.

Posledice moždanog udara :
Paraliza (nemogućnost pomeranja nekih delova tela), slabost ili oboje na jednoj strani tela.
Problemi sa razmišljanjem, svešću, pažnjom, učenjem, prosuđivanjem i pamćenjem.
Problemi sa razumevanjem ili formiranjem govora.
Problemi sa kontrolom ili izražavanjem emocija.
Utrnulost ili čudne senzacije.
Bol u šakama i stopalima koji se pogoršava pri kretanju i promeni temperature.
Problemi sa žvakanjem i gutanjem.
Problemi sa kontrolom bešike i creva.
Depresija.

Medicinsko osoblje u domu Milidom LUX Beograd pruža ohrabrenje i 24h nadzor kako bi pomogli pacijentu da se pridržava programa rehabilitacije. Pacijenti sa moždanim udarom su najveća populacija pacijenata koja prima dugotrajnu negu, a njihov broj se stalno povećava u Srbiji. Različiti su aspekti dugotrajne nege koje pružaju domovi za stare zajedno sa saradnjom sa porodicom pacijenta.